Verandertraject

Hoe blijf je als OR invloed uitoefenen?

OR in verandertrajecten

Het gaat maar door

De ene verandering is nog niet afgerond of de volgende dient zich alweer aan. Je kunt ze als OR nauwelijks allemaal ‘bijbenen’. Tegelijkertijd bekruipt je het gevoel dat je veel eerder betrokken had moeten worden. De onderneming speelt in op wat er in de markt en in de maatschappij gebeurt. Verhogen van de efficiency, aanpassen van het productieproces, automatiseren/informatiseren van systemen, verlagen van personeelskosten, verbeteren van de veiligheid. Allemaal voorbeelden van veranderingen. Als OR wil je daar invloed op uitoefenen, om zo ook de belangen van je collega’s te laten meewegen. Maar hoe doe je dat? En hoe kun je vroegtijdig betrokken worden? 

Veel vragen, nog geen antwoorden

Als OR heb je nog heel veel vragen:

  • Met welke veranderingen moet ik me bezighouden en met welke niet? 
  • Hoe word ik als OR vroegtijdig bij die veranderingen betrokken?
  • Hoe leg ik het belang daarvan uit aan de directie en aan de HR-manager?
  • Wat levert vroege betrokkenheid op en hoe overtuig ik de OR daarvan?
  • Wat doe ik als blijkt dat ik toch pas in een laat stadium betrokken word?
  • Moet de hele OR bezig zijn met al die veranderingen of kan dat anders?
  • Wegen al die inspanningen van de OR wel op tegen de resultaten daarvan?
  • Hoe zorg ik ervoor dat de achterban nog begrijpt wat we aan het doen zijn?

Praktijkvoorbeeld

Een onderneming die lampen produceert komt tot de conclusie dat het rendement tot ver beneden peil gedaald is. Na uitgebreide studie wordt besloten om de lampen na productie te vervoeren naar een locatie in een voormalig oostblokland. Daar worden de lampen in een door de lampenfabriek zelf in dat land opgerichte onderneming verder opgebouwd. Aan de medewerkers daar wordt de lokaal gangbare beloning betaald. Deze beloning bedraagt ongeveer dertig procent van die bij de lampenfabriek. Vervolgens worden de lampen weer getransporteerd naar de klant, ondernemingen in een aantal West-Europese landen. Zo wordt getracht om de kosten per eenheid product te verlagen.

Lees het hele verhaal ›

Als OR wil je invloed uitoefenen

Als OR wil je invloed uitoefenen 

Vanaf de start meepraten is een voorwaarde om echt invloed uit te oefenen op veranderingen. Alle opties zijn dan nog open en dus is invloed van jou als OR nog mogelijk. Wat zijn de belangen van de organisatie en wat zijn de belangen van de medewerkers? Welke keuzes moeten gemaakt worden en hoe moeten die in de nieuwe situatie vorm krijgen? Als OR wil je naar die keuzes kijken vanuit het perspectief van de medewerkers. Op die manier kan de OR mee vormgeven aan de uiteindelijke verandering. En zo kan de OR de kwaliteit van de verandering verhogen!

Een verantwoorde route

Binnen een week ligt er een routeplan gericht op een vroegtijdige en dus proactieve benadering van veranderingen. Al na het eerste gesprek met Mens en Onderneming heb je als OR je mogelijkheden om invloed uit te oefenen op veranderingen in beeld. Kern is het in beeld krijgen van veranderingen die op stapel staan en het voortdurend constructief gesprek tussen de OR en de directie over die veranderingen. Mens en Onderneming neemt de rol van jou als OR niet over, maar versterkt. Bijvoorbeeld door het verlenen van adequate ondersteuning tijdens gesprekken, bij de voorbereiding en bij het terugkijken. Ook als het proactieve proces eenmaal loopt, is Mens en Onderneming een belangrijke partner van de OR. Zowel de voortgang als de inhoud komen daarbij aan de orde. Indien nodig is er vaak nog dezelfde dag contact: per e-mail, per telefoon, op locatie of via video-gesprekken.

Een nieuwe werkwijze met krachtige afspraken

Mens en Onderneming geeft samen met de OR de proactieve werkwijze vorm:

  • De proactieve werkwijze bij veranderingen vormt de kern: de mogelijkheden die de OR heeft komen concreet in beeld.
  • De proactieve werkwijze wordt met de directie besproken: afspraken over de nieuwe rol van de OR zijn het eindresultaat.
  • Belangrijke afspraken inzake de proactieve rol gaan over: timing, transparantie, informatieverstrekking en evaluatie.
  • Mens en Onderneming heeft een ondersteunende rol: het gesprek blijft op gang, afspraken worden vastgelegd.
  • Mens en Onderneming is ook daarna partner van de OR: samen zorgen we dat de afspraken worden nagekomen.

dit zeggen anderen

Your content goes here. Edit or remove this text inline or in the module Content settings. You can also style every aspect of this content in the module Design settings and even apply custom CSS to this text in the module Advanced settings.

Name Goes Here

Your content goes here. Edit or remove this text inline or in the module Content settings. You can also style every aspect of this content in the module Design settings and even apply custom CSS to this text in the module Advanced settings.

Name Goes Here

contact

Meer weten over praktische ondersteuning voor de OR?

Neem gerust contact op.