Reorganisatie

Hoe ga je in de OR om met ingewikkelde en vaak emotionele kwesties?

OR en Reorganisatie

Makkelijker gezegd dan gedaan

Als OR sta je tussen allerlei vuren in. Vooral als de werkgelegenheid van je collega’s in het geding is. Vaak gaat het ook nog om het voortbestaan van de onderneming. Tijdig ingrijpen is dan essentieel om overeind te blijven. Als OR ervaar je de druk van alle kanten. Collega’s die bang zijn om hun baan te verliezen. De directie die zo snel mogelijk de kosten wil verlagen. De organisatie die weer met nieuw elan aan de toekomst wil werken. Vakbonden die zich roeren en van alles van jou als OR willen. Kortom een ingewikkeld maar vaak ook emotioneel proces. Hoe ga je hiermee om? Voordat je het weet lig je er nachten van wakker! 

Veel vragen nog geen antwoorden

Als OR heb je nog heel veel vragen:

  • Wat zijn belangrijke elementen en zijn die logisch, noodzakelijk en uitvoerbaar?
  • Is dit voor de medewerkers de meest gunstige oplossing of zijn er alternatieven?
  • Hoe ga ik als OR om met de medewerkers binnen de onderneming?
  • Hoe ga ik om met een eventuele geheimhoudingsplicht?
  • Hoe bereiken we goede regelingen voor de medewerkers?
  • Waarbij werk ik als OR wel of niet samen met vakbonden?

Praktijkvoorbeeld

De OR van een onderneming in de metaalindustrie ontving een adviesaanvraag over een reorganisatie. Er moest, op initiatief van het Europese moederbedrijf, flink bezuinigd worden. Daarbij zou 10% van de arbeidsplaatsen vervallen. Het achterblijven van de resultaten was echter niet alleen het gevolg van de teruggelopen markt. De verplaatsing van een deel van de productie naar een andere vestiging in Europa speelde een belangrijke rol. De ondernemingsraad besloot om op twee sporen aan de adviesaanvraag te gaan werken. Een acceptabel sociaal plan en daarnaast een effectieve strategie voor het borgen van de toekomst van de onderneming.

Lees het hele verhaal ›

Als OR wil je zorgvuldig te werk gaan

Als OR wil je zorgvuldig te werk gaan 

Om verantwoord te kunnen adviseren is een zorgvuldige aanpak essentieel. Het is van groot belang dat je goed zicht krijgt op de noodzaak voor de reorganisatie. En zeker ook op de consequenties daarvan, zoals: Neemt de werkdruk toe? Verliezen we belangrijke kennis? Helpt de reorganisatie ook op de langere termijn? Alleen als de consequenties goed in beeld zijn kan de OR de juiste afwegingen maken en een volwaardig gesprekspartner zijn. Dat is wat je collega’s van je mogen verwachten. En zo kun je je ook voor jezelf verantwoorden!

Een verantwoorde route

Binnen een week ligt er een routeplan gericht op een verantwoord OR-advies. Al na het eerste gesprek met Mens en Onderneming heb je als OR al je vragen en zorgen in beeld. Centraal in dit plan zijn de voortgang bij de beoordeling van de voorgestelde reorganisatie en het voortdurend constructief gesprek tussen de OR en de directie. Zo komt het uiteindelijk tot een goed advies met daarin sluitende afspraken. Afspraken die concreet ingaan op de zorgpunten van de OR. Mens en Onderneming neemt de rol van jou als OR niet over, maar versterkt. Bijvoorbeeld bij het opstellen van gerichte vragen, bij het beoordelen van antwoorden en door het verlenen van adequate ondersteuning tijdens gesprekken. Ook tussentijds is Mens en Onderneming een belangrijke partner voor de OR. Bij vragen is er vaak nog dezelfde dag contact: per e-mail, per telefoon, op locatie of via video-gesprekken.

Een advies met krachtige afspraken

Mens en Onderneming stelt samen met de OR in concept de uiteindelijke adviestekst op:

  • Afspraken die de OR wil maken vormen de kern: alle zorgen van de OR zijn daarin concreet verwerkt.
  • Het concept wordt zorgvuldig met de directie besproken: zo ontstaat overeenstemming over de afspraken.
  • Mens en Onderneming heeft een ondersteunende rol: het gesprek blijft gaande en afspraken worden vastgelegd.
  • Afspraken worden door OR en directie bekrachtigd: er ontstaat een ondertekend en juridisch volwaardig document.
  • Mens en Onderneming is partner van de OR bij de realisatie: samen zorgen we dat de afspraken worden nagekomen.

dit zeggen anderen

Your content goes here. Edit or remove this text inline or in the module Content settings. You can also style every aspect of this content in the module Design settings and even apply custom CSS to this text in the module Advanced settings.

Name Goes Here

Your content goes here. Edit or remove this text inline or in the module Content settings. You can also style every aspect of this content in the module Design settings and even apply custom CSS to this text in the module Advanced settings.

Name Goes Here

contact

Meer weten over praktische ondersteuning voor de OR?

Neem gerust eens contact op.