Advies- en instemming als kans
Hoe weeg je belangen van vaak complexe onderwerpen zorgvuldig af?
Knap ingewikkeld!
Als OR krijg je met enige regelmaat advies- en instemmingsaanvragen, vaak de kern van het OR-werk. Die aanvragen gaan over heel verschillende en vaak complexe onderwerpen. En als OR kun je echt niet alles weten; hoe ga je daar mee om en hoe kun je alle belangen zorgvuldig afwegen? Je wil invloed uitoefenen op de voorgenomen wijziging en op de gevolgen daarvan. Je wil de juiste vragen stellen om vervolgens de antwoorden op waarde te kunnen beoordelen. Maar je wil je ook verdiepen in de noodzaak en in eventuele alternatieven. Ook wil je weten wat je er verder nog over moet afspreken. En dan heeft de directie meestal ook nog eens haast. Knap ingewikkeld allemaal!
Meer vragen dan antwoorden
Als OR wil je nog zoveel weten:
- Wat zijn belangrijke elementen en zijn die logisch, noodzakelijk en uitvoerbaar?
- Is dit voor de medewerkers de meest gunstige oplossing of zijn er alternatieven?
- Hoe ga ik als OR om met de medewerkers binnen de onderneming?
- Hoe ga ik om met een eventuele geheimhoudingsplicht?
- Hoe bereiken we goede regelingen voor de medewerkers?
- Waarbij werk ik als OR wel of niet samen met vakbonden?
Praktijkvoorbeeld
De OR van een handelsorganisatie ontving een adviesaanvraag over de wijziging van het ploegensysteem. De omzet was teruggelopen en dat was vooral in het warehouse (magazijn) goed merkbaar. Eerst werd gewerkt in twee ploegen, maar voortaan zou alleen nog in dagdienst gewerkt worden. De twee ploegen zouden in elkaar worden geschoven. Een van de twee ploegleiders zou teruggezet worden in de functie van voorman. Twee van de voorlieden werden teruggezet in de functie van medewerker. Via afspiegeling werden vier medewerkers boventallig verklaard.
Als OR wil je een volwaardige gesprekspartner zijn
Een gedegen aanpak is essentieel om te komen tot een goed afgewogen advies of instemming. Het is cruciaal om de consequenties goed in te schatten. En om op voorhand alle verschillende belangen boven tafel te krijgen. Want alleen dan kun je als OR de juiste afwegingen maken. En alleen dan kun je de belangen van alle betrokkenen goed behartigen. En dat is waarom je voor de OR hebt gekozen. Een gedegen aanpak geeft ‘meer antwoorden dan vragen’ en is zeker ook een mooie kans om invloed uit te oefenen. En dat geeft rust en vertrouwen.
Een verantwoorde route
Binnen een week ligt er een routeplan gericht op een verantwoord OR-advies of een goed afgewogen instemming. Al na het eerste gesprek met Mens en Onderneming heb je als OR al je vragen en zorgen in kaart. Centraal in het routeplan is de voortgang en het voortdurend constructief gesprek tussen de OR en de directie. Zo worden uiteindelijk gezamenlijk gedragen en sluitende afspraken gemaakt. Afspraken over de eventuele gevolgen en over de positie van de OR daarbij. Mens en Onderneming neemt de rol van jou als OR niet over, maar versterkt. Bijvoorbeeld bij het opstellen van gerichte vragen, bij het beoordelen van de antwoorden en door het verlenen van adequate ondersteuning tijdens gesprekken. Ook tussentijds is Mens en Onderneming een belangrijke partner voor de OR. Bij vragen is er vaak nog dezelfde dag contact: per e-mail, per telefoon, op locatie of via video-gesprekken.
Advies of instemming met krachtige afspraken
Mens en Onderneming stelt samen met de OR in concept de uiteindelijke advies- of instemmingstekst op:
- Afspraken die de OR wil maken vormen de kern: alle zorgen van de OR zijn daarin concreet verwerkt.
- Het concept wordt zorgvuldig met de directie besproken: zo ontstaat overeenstemming over de afspraken.
- Mens en Onderneming heeft een ondersteunende rol: het gesprek blijft gaande en afspraken worden vastgelegd.
- Afspraken worden door OR en directie bekrachtigd: er ontstaat een ondertekend en juridisch volwaardig document.
- Mens en Onderneming is partner van de OR bij de realisatie: samen zorgen we dat de afspraken worden nagekomen.
dit zeggen anderen
Your content goes here. Edit or remove this text inline or in the module Content settings. You can also style every aspect of this content in the module Design settings and even apply custom CSS to this text in the module Advanced settings.
Your content goes here. Edit or remove this text inline or in the module Content settings. You can also style every aspect of this content in the module Design settings and even apply custom CSS to this text in the module Advanced settings.
contact
Meer weten over praktische ondersteuning voor de OR?
Neem gerust contact op