Vormgeven van de medezeggenschap

Hoe richt je een OR in?

Vormgeving van medezeggenschap

Hoe richt je de medezeggenschap in?

Niet elke onderneming heeft al een OR. Als de onderneming groeit dan moet het er toch van komen. Soms is er al een PVT (Personeelsvertegenwoordiging), maar moet die worden omgevormd naar een OR. Ook een overname of een fusie met een andere onderneming vraagt om het opnieuw inrichten van de medezeggenschap. Voor het opsplitsen van de onderneming geldt hetzelfde. Maar het kan ook zijn dat de medezeggenschapsstructuur vraagt om herinrichting, omdat die niet meer als effectief wordt ervaren. Hoe richt je de medezeggenschap dan zo passend mogelijk in? Mens en Onderneming heeft daarmee ervaring en kan samen met u een passend model uitwerken.

Een effectieve medezeggenschap… 

De vraag stellen is nog niet het antwoord kennen: 

  • Hoe moet de OR worden vormgegeven en wie neemt het initiatief?
  • Komt er, ‘boven’ de OR, een Groepsondernemingsraad en/of een Centrale Ondernemingsraad?
  • Is de inzet van werkgroepen, commissies of onderdeelcommissies gewenst?
  • Wat moet er in het reglement van de OR/GOR/COR worden opgenomen en hoe schrijf je dat reglement ?
  • Welke afspraken moet je met de bestuurder maken over de nieuwe structuur ?
  • Hoe organiseer en promoot je de verkiezingen en welke keuzes maak je daarbij?

Praktijkvoorbeeld

Een organisatie in de detailhandel kende meer dan twintig filialen, allen zelfstandige dochters van het moederbedrijf. Sommige filialen hadden wel een OR, andere filialen hadden een kleine OR en sommige filialen hadden helemaal geen OR. Er was behoefte aan een eenduidige structuur, zodat de medezeggenschap in voorkomende gevallen op adequate wijze kon plaats vinden. 

Lees het hele verhaal ›

Medezeggenschap in een werkbare structuur

Je kiest voor een werkbare structuur 

Voor een nieuwe medezeggenschapsstructuur kies je een vorm die weer jaren meegaat. Dat vraagt zorgvuldig nadenken over de werkbaarheid, de effectiviteit en de kwaliteit van die structuur. Maar dat vraagt ook om het maken van verantwoorde keuzes. Keuzes die zowel door de medewerkers als door de bestuurder worden gedragen. Mens en Onderneming heeft ruime ervaring met het opzetten en uitwerken van medezeggenschapstructuren. Daarbij wordt altijd nauw samengewerkt met een afvaardiging van de medewerkers en de directie. Immers zij zijn het die zich uiteindelijk in de nieuwe structuur ‘thuis’ moeten voelen. Dat is waar het bij het ontwerpen om gaat! 

Een medezeggenschapstructuur die werkt

Na een eerste contact tussen de betrokken medewerkers, de directie en een ervaren adviseur of trainer ligt er binnen een week een concreet plan van aanpak. Helemaal op maat gemaakt en toegesneden op de wensen van de eigen onderneming. Die aanpak kan de vorm van een training hebben. Een training waarbij de nieuwe structuur werkenderwijs tot stand komt. Maar de aanpak kan ook de vorm hebben waarbij de adviseur of trainer in een eerste sessie de wensen van de betrokkenen inventariseert en vervolgens concepten schrijft. Concepten die in een daaropvolgende sessie met betrokkenen verder worden aangescherpt en uitgewerkt. Ook na de training is Mens en Onderneming een belangrijke partner voor de OR-leden. Bij vragen is er vaak nog dezelfde dag contact: per e-mail, per telefoon, op locatie of via video-gesprekken.

Een ontwerpproces met concrete afspraken

Mens en Onderneming ontwerpt medezeggenschapstructuren vanuit duidelijke afspraken:  

  • Het plan van aanpak is concreet en afgestemd op de eigen onderneming: Zo weet je binnen korte tijd wat je gaat doen en wat je mag verwachten. 
  • Doelstellingen, werkwijze en tijdspad staan duidelijk in het plan van aanpak: Zo weet je waar je aan gaat werken en hoe dat gaat gebeuren.
  • Het ontwerpen van een werkbare medezeggenschapstructuur staat centraal: Het ontwerpproces is altijd ook een vorm van verkennen en leren. 
  • Trainers hebben ervaring met het ontwerpen van medezeggenschapstructuren: Ontwerpen begint niet uit het niets, maar combineert ervaring met de eigen praktijk.
  • Mens en Onderneming is ook na de training partner van de OR: Vragen zijn altijd welkom en er is daarna steeds binnen een dag contact 

dit zeggen anderen

Your content goes here. Edit or remove this text inline or in the module Content settings. You can also style every aspect of this content in the module Design settings and even apply custom CSS to this text in the module Advanced settings.

Name Goes Here

Your content goes here. Edit or remove this text inline or in the module Content settings. You can also style every aspect of this content in the module Design settings and even apply custom CSS to this text in the module Advanced settings.

Name Goes Here

contact

Meer weten over het vormgeven van de medezeggenschap?

Neem gerust contact op.